Μελέτη σε 1.000 στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας από 13 χώρες.
Μόνο το 15% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τις διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ τα τρία τέταρτα των οργανισμών έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο εγκαταστάσεων, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, την απουσία εργαζομένων και την απομακρυσμένη εργασία τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτά είναι τα ευρήματα έρευνας της Capgemini (εταιρεία τεχνολογίας και στρατηγικής marketing) η οποία ανέλυσε πώς οι οργανισμοί σε όλες τις βιομηχανίες μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν ανθεκτικές, βιώσιμες και έξυπνες αλυσίδες εφοδιασμού, για να αντιμετωπίσουν αυτές τις διακοπές και να προσαρμοστούν σε πραγματικό χρόνο.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας από 13 χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης 10 συνεντεύξεις σε βάθος με ειδικούς από μεγάλους οργανισμούς που εμπλέκονται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το άγχος των στελεχών σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι η ανάγκη μείωσης των εκπομπών CO 2 σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά μόνο το 13% αισθάνεται καλά προετοιμασμένο να τις διαχειριστεί. Επί του παρόντος, η μείωση των εκπομπών του Πεδίου 1* κυριαρχεί στις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας των οργανισμών (38%), έναντι των εκπομπών του πεδίου 2* και 3* που αντιπροσωπεύουν το 22% και το 27% αντίστοιχα. Η έκθεση προτείνει ότι πρέπει να υιοθετηθούν βιώσιμες πρακτικές σε όλη την αλυσίδα αξίας με διαφανείς μετρήσεις που τίθενται για τη μέτρηση της απόδοσης συν συστήματα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο που εφαρμόζονται για την παρακολούθηση της απόδοσης. Η επένδυση σε πρωτοβουλίες κατάρτισης και εκπαίδευσης προμηθευτών θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων μερών να έχουν πραγματικό αντίκτυπο και θα επιτρέψουν σε έναν οργανισμό να επιτύχει τους στόχους βιωσιμότητας.
Η επένδυση σε αλυσίδες εφοδιασμού τώρα είναι κρίσιμη για να είναι προετοιμασμένοι οι οργανισμοί να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις, αναφέρει η έκθεση. Κατά μέσο όρο τα επόμενα τρία χρόνια, οι οργανισμοί σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στον μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά 17% και αναμένουν να διπλασιάσουν τα επιχειρηματικά τους αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη, την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για τους οργανισμούς να σχεδιάζουν ανθεκτικά, συνδεδεμένα δίκτυα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό βάσει δεδομένων. Υποδηλώνει ότι η τεχνολογία θα είναι κρίσιμος παράγοντας, δίνοντας στους οργανισμούς πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα πρόβλεψης της αλλαγής και να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν πιθανά μελλοντικά σενάρια.
*Το Πρωτόκολλο GHG χωρίζει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε τρεις κατηγορίες: οι εκπομπές πεδίου 1 ορίζονται ως εκείνες που προκαλούνται άμεσα από τις δραστηριότητες ενός οργανισμού, ενώ οι εκπομπές πεδίου 2 υπολογίζονται ως έμμεσες εκπομπές που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας ενός οργανισμού. Η εκπομπή Πεδίου 3 ορίζεται ως όλες οι άλλες έμμεσες εκπομπές, που προκαλούνται κατά μήκος της αλυσίδας αξίας ενός οργανισμού (πχ από προμηθευτές).
Πηγή: https://cibum.gr/