Taste the stories
Είμαστε 12 παραγωγοί από την Αλμωπία Πέλλας, που αποφασίσαμε να παράγουμε συνεταιριστικά ένα προϊόν που σημάδεψε την παιδική μας ηλικία, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας: το κόκκινο πιπέρι από την μπαχοβίτικη πιπεριά. Η διατήρηση του πολύτιμου σπόρου της βάρυνε εδώ και δεκάδες χρόνια τους παππούδες και τους γονείς μας και έχει κατοχυρωθεί θεσμικά από μας στον κατάλογο γενετικού υλικού της χώρας μας, ώστε να μην απειληθεί θεσμικά η ελεύθερη χρήση του. Με πολλή αγάπη για τον τόπο μας και την ιστορία του, μαζευτήκαμε για να συνεχίσουμε με σύγχρονο τρόπο ό,τι κάναν οι πρόγονοί μας. Καλλιεργούμε την κόκκινη μπαχοβίτικη πιπεριά, που φύεται στην περιοχή εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, και δίνει ένα σπάνιας γεύσης κόκκινο πιπέρι, καπνιστό και λιαστό και το γνωστό για την ιδιαιτερότητά του μπούκοβο από μπαχοβίτικη πιπεριά.
Σε ένα όμορφο χωριό στο νότιο τμήμα του νομού Γρεβενών, το Καρπερό, επέλεξε η οικογένεια Παπαδόπουλου να αναπτύξει πρότυπες καλλιέργειες σιτηρών οσπρίων και δημητριακών. Ανέκαθεν γεωργοί, σιτηρών, οσπρίων, δημητριακών, κηπευτικών και αρωματικών φυτών, γνώριζαν πολύ καλά την διατροφική τους αξία. Δημιουργήθηκε η ιδέα να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στα αστικά κέντρα χωρίς μεσάζοντες. Η ουσία τού εγχειρήματος βρίσκεται στην ποιότητα, στην οποία είμαστε “αδιαπραγμάτευτοι”. Τα όσπρια είναι γνωστή τροφή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν αρκετά από αυτά, όπως τα φασόλια μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνει άμεσα ο άνθρωπος, ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και άλλα προϊόντα τα οποία καλλιεργούμε σε μια περιοχή η οποία έχει ενταχθεί στον χάρτη Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO με την ονομασία Γεωπάρκο Γρεβενών & Κοζάνης “Τηθύς”.