Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Συμμετέχει στα Περίπτερα 13, 10 & 8
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης επιλέχθηκε ως τιμώμενη Περιφέρεια από την HELEXPO στις Εκθέσεις Detrop & Oenos 2023, εφόσον διαθέτει ένα τεράστιο αυθεντικό γαστρονομικό πλούτο, ο οποίος διαμορφώθηκε μέσα από την μεγάλη ποικιλία των προϊόντων αγροδιατροφής που παράγει η γη των 5 νομών της Περιφέρειας, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.
Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών προϊόντων της Περιφέρειας είναι τα αλιεύματα από το θρακικό πέλαγος, με συνταγές όπως τα αλίπαστα, το σκουμπρί, η γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγκα σαγανάκι, ο τυλιχτός γαύρος σε αμπελόφυλλα, και το πιλάφι με γαύρο.
Τα γλυκά αποτελούν, επίσης, χαρακτηριστικό στοιχείο της τοπικής γαστρονομίας. Ξεχωρίζουν οι διάσημοι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, το γλυκό καρυδάκι και τα γλυκά κουταλιού της Θάσου, το σουτζούκ-λουκούμι της Κομοτηνής και η καριόκα Ξάνθης. Η τυποποίηση και η πιστοποίηση, όπως τα Π.Ο.Π. προϊόντα ελιά Θρούμπα Θάσου, το ελαιόλαδο Μάκρης και οι πατάτες Νευροκοπίου, καθώς και τα Π.Γ.Ε προϊόντα, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και τα φασόλια Νευροκοπίου, σφραγίζουν την ποιοτική ανωτερότητά τους.
Λάδι
Αλίπαστα
Σαρδέλα παντρεμένη
Κουραμπιέδες
Σουτζούκ-λουκούμι
Πατάτες Νευροκοπίου
Ο τοπικός αμπελώνας απλώνεται σε όλη την Περιφέρεια, από το Παγγαίο και την κοιλάδα των Πιερέων με τους πιστοποιημένους οίνους ΠΓΕ Παγγαίο και ΠΓΕ Καβάλα, στη Θάσο με το τοπικό κρασί (ΠΓΕ Θάσος) και το τσίπουρο (ποικιλία τζωρτζίνα), μέχρι της τοπικές ποικιλίες του Έβρου.
Ο κατάλογος των φημισμένων τοπικών προϊόντων συμπληρώνεται με τον περίφημο καβουρμά Έβρου, τα φημισμένα σκόρδα Βύσσας, το κατσικάκι Σαμοθράκης, τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά, όπως επίσης με τυριά, αλίπαστα και καπνιστά, το ελαιόλαδο της Μαρώνειας, τα κρασιά της Δράμας, με κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως σπαράγγια, όσπρια, σιτηρά, σταφύλια, καρύδια, κάστανα και μέλι.
Χαρακτηριστική περίπτωση διαρκούς προόδου και ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής αυτής της Περιφέρειας, αποτελεί το ελαιόλαδο, με ιδιαίτερες ποικιλίες ελιάς και γεωγραφικές περιοχές, όπως της Μάκρης και της Μαρώνειας, οι οποίες διακρίνονται κάθε χρόνο σε διεθνείς διαγωνισμούς.